Etna er i udbrud – hvorfor er Etna vine så populære?

Etna er i udbrud – hvorfor er Etna vine så populære?

Etna’s vine er i udbrud!

De seneste 10-15 år er Etna-vine blevet blandt de mest eftertragtede og hypede i Italien – og internationalt. De kaldes også ’Bourgogne på vulkan’, og vine fra top-producenter (som f.eks. Famiglia Statella) er stærkt eftertragtede.

Hvorfor er Etna blevet så hypet?  

Det er der faktisk flere gode grunde til:

  • De højtliggende vinmarker på Etnas skråninger (ofte 600–1.000 m.o.h.) giver kølighed og friskhed, som balancerer Syditaliens solmodne frugt.
  • De lokale røde druer Nerello Mascalese og Nerello Cappuccio giver rødvine, der minder om en krydsning mellem Barolo og Bourgogne – elegante, komplekse, men også mineralske og med tydelig vulkansk præg.
  • De lokale hvide druer Carricante og Cataratto giver hvidvine, der er elegante, syrefriske og mineralske med lang lagringsevne. Minder om Riesling og Chablis og de betragtes som nogle af de mest spændende hvidvine i Italien.
  • Unikke enkeltmarker (kaldes contrada på Sicilien) som i Bourgogne. Markerne Pettinociarelle og Pignatuni, hvor ’vores’ producent Famiglia Statella ejer plots, er gode eksempler på berømte enkeltmarker.
  • Gode anmeldelser i internationale medier med høje pointscorer tiltrækker opmærksomhed fra vinelskere.
  • Mange marker er små og med meget gamle vinstokke (som har et betydeligt lavere høstudbytte), og det er med til at øge priserne.

Hvor meget vin produceres der på Etna?

Der er omkring 1.500 hektar vinmarker i de 20 Etna kommuner. Ifølge Etna doc producerer de ca. 220 producenter omkring 6 millioner flasker om året. I forhold til andre kendte appellationer er det en meget lille produktion.

Hvilke druer bruges der til Etna DOC rødvine?

Rødvinene (Etna Rosso) skal indeholde minimum 80% af Nerello Mascalese druen, og den anden lokale røde drue Nerello Capuccio kan udgøre op til 20%. Nerello Mascalese kaldes ofte ’Etna’s Barolo’, da farven er relativt lys, med aromaer af røde bær, roser og viol. Den har som Nebbiolo druen markante tanniner og stor kompleksitet med en meget lang lagringsevne. Nerello Capuccio er dybere med en mere intens farve. Den er rundere og har blødere tanniner, lavere syre og giver fylde og frugtighed. Den bruges derfor til at blødgøre og give aromatisk dybde til Mascalese druen. Etna Rosso vinene er elegante og komplekse med røde bær, krydderier og mineralitet. De er ofte ’burgundisk’ i stil og struktur.

Hvilke druer bruges der til Etna DOC hvidvine?

Hvidvinene (Etna Bianco) skal indeholde min. 60% af Carricante druen (oftest højere i de bedste vine og helt op til 100%) og kan suppleres med andre hvide/grønne druer som: Catarratto, Minella Bianca, Trebbiano og Grecanico. Carricante druen har meget høj syre og er rank og frisk med et mineralsk og saltet præg fra den vulkanske jord. Aroma af citron, lime, grønne æbler og hvide blomster. Cataratto druen er den mest benyttede ’hjælpe-drue’ der med sin større fylde og medium syre giver krop og volumen til Carricantes skarpe syre. Etna Bianco vinene har lang lagringsevne, og med alder udvikler de noter af honning og petroleum. De betragtes som nogle af de mest spændende hvidvine i Italien.

Produceres der naturvin på Etna?

Ja, der bliver også produceret en hel del naturvine på Etna, og området er faktisk blevet et hotspot for naturvinsbevægelsen i Italien. Etna er oplagt til naturvin grundet de gamle vinstokke, der giver lavt udbytte og høj koncentration, hvilket egner sig godt til vine med minimal indgriben. Det vulkanske terrroir med den ’levende’ jordbund gør, at mange producenter arbejder økologisk og/eller biodynamisk. Klimaet i højden med kølige nætter og briser mindsker eller overflødiggør behovet for sprøjtemidler. De fleste naturvinsproducenter laver vin uden kulturgær, ingen filtrering og med meget lidt eller ingen svovl tilsætning.
Vi har indgået samarbejde med to små kvalitetsproducenter på Etna:

Naturvinsproducenten Cantina del Malandrino: Vinmarker med udsigt over kyststrækningen mellem Catania og Taormina  er rodfæstet i de gamle lavamasser, der dækkede byen Mascali i 1928. Etna beskytter markerne mod de sjældne vinterfrostnætter, og med sin vulkanske jord, kystbriserne og den unikke eksponering, er dette område særligt grønt og frodigt med et klima, der til tider nærmer sig subtropisk. Ejeren Diego bruger ingen kemikalier, tilsætter intet til vinene og lader naturen tale gennem flasken. Som han selv siger ’Her på 28 hektar terrasser har vi genopdaget vinmarken med regenerative metoder, permakultur og biodynamik. Sammen med frugttræer, biodiversitet og genopførte bygninger er der vokset et levende økosystem frem. Et cirkulært projekt hvor intet går til spilde, og hvor hver del giver mening i helheden – et sted, hvor jord, vin og mennesker ånder sammen’. Cantina Malandrino producerer omkring 13.000 flasker om året fordelt på orangevin, rødvin og Pet Nat. Vinene lagrer primært i amphora krukker.

Famiglia Statella – kun hos Pelican Wines

En anden producent hvorfra vi importerer vores vine er Familia Statella. Drømmen om Famiglia Statella blev født i barndommen, hvor Calogero Statella fulgte sin far, sommelier og kok til vinsmagninger i Catania. Allerede dér blev fascinationen af vinens verden vakt. Efter studier i vinavl og ønologi førte vejen ham tilbage til Sicilien og Etna. I 2016 grundlagde han sammen med sin hustru Rita Famiglia Statella. Målet har fra starten været klart: at skabe vine fra Etna, som med autenticitet og elegance kan måle sig med verdens bedste. Famiglia Statella hører til blandt Etna’s mest anerkendte producenter. Med gamle vinstokke, økologisk arbejde og en stærk respekt for terroiret skaber Calogero og Rita Statella vine med både kraft, elegance og autenticitet. Deres cru-vine Pettinociarelle og Pignatuni regnes i dag for nogle af de bedste fortolkninger af Etna’s unikke vulkanske jord. Famiglia Statella producerer årligt omkring 10.000 flasker fordelt på hvid, rosé og rødvin.