Hvad er de bedste georgiske vine?
Vingården Tiko Estate blev etableret af brødrene Levan og Giorgi Chychynadze i 2017. De er begge født i Tiblisi, Georgien, men under det russiske styre blev familien tvangsflyttet til Krim halvøen, hvor faderen skulle arbejde for et stort vinakademi. Begge brødre blev uddannet på akademiet og rejste efterfølgende rundt i verden for at lave vin. De har arbejdet i Frankrig (Bourgogne), USA og Australien, inden de flyttede tilbage til Georgien for at etablere deres egen vingård. Tiko var deres moders kælenavn, og derfor kaldte de vingården for Tiko Estate. Det var deres måde at ære moderen på, da hun var enlig mor det mest af deres barndom grundet faderens tidlige død.
Er Georgien vinens vugge?
Tiko Estate er beliggende i Kakheti provinsen ca. 2 timers kørsel øst fra hovedstaden Tiblisi. Kakheti er den største og bedste vinregion i Georgien. Der er fundet arkæologiske beviser for vinproduktion dateret til 6.000 før Kristi fødsel. Det er derfor med rette at Georgien bliver kaldt for vinens vugge. Georgiens signaturvin er orangevinen, som lagres i Qvevri (amfora krukker), og metoden er optaget på UNESCO’s verdens kulturarvsliste. Georgien er således et vinland, der kombinerer ældgamle traditioner med moderne ambitioner og tilbyder en unik portefølje af vine, som tiltrækker både traditionelle vinelskere og dem, der søger nye og spændende vinoplevelser. Georgien har over 500 oprindelige druesorter, hvoraf ca. 40 bruges i kommerciel vinproduktion. Nogle af de mest kendte druesorter inkluderer Rkatsiteli (en hvid drue kendt for sin syre og krydrede noter), Saperavi, (en mørk, rød drue, der giver tanninrige og farverige vine med dybde), Mtsvane (grøn aromatisk drue der giver vine med tropiske frugter og blomsternoter) og Khikhvi (grøn drue med medium til høj syre og delikat aroma af honning og tropiske frugter). Disse druer tilbyder et bredt spektrum af smagsoplevelser og udtryk, som ikke findes i nogen andre vinregioner.
Hvad er de bedste georgiske vine?
Tiko Estate betragtes i dag som en af de mest spændende nye vinproducenter i Georgien. Alle druer håndplukkes og der bruges kun let filtrering og naturlig klaring af vinene. Der produceres omkring 30.000 flasker vin fordelt på 8 forskellige vine. Alle vinene laves i et meget begrænset antal, hver flaske er nummeret og dermed ”Limited edition.
Pelican-wines er i dag stolt eneimportør af hele porteføljen på de 8 vine:
- Tiko Mtsvane: Hvidvin lavet på den lokale Mtsvane drue. Frisk lækker og mineralsk.
- Tiko Pet Nat: Lavet 100% på Khikhvi druen. Advarsel: den er meget vanedannende.
- Tiko Kisi: Orangevin på den lokale Kisi drue. Gæret og lagret i Qvevri (amfora krukker).
- Tiko Rkatsiteli: Hvidvin fra gamle Rkatsiteli vinstokke. Lagret 10 måneder ’sur lie’ (på bærmen).
- Tiko The Edge Khikhvi: Hvidvin gæret og lagret på franske egetræsfade. Kompleks og lækker.
- Tiko Saperavi: Frisk, frugtig og aromatisk rødvin på Saperavidruen.
- Tiko The Edge Saperavi: Rødvin sprængfyldt med moden bærfrugt. 18 måneders fadlagring.
- Tiko The Wild Shavkapito: Spændende og vild naturrødvin på den lokale og unikke Shavkapito drue. To ugers vildgæring efterfulgt af en uge på drueskallerne. Gæring og lagring i Qvevri (amfora krukker).
Se alle vinene her.