Er orangevin det nye sort?

Er orangevin det nye sort?

Orangevin er ikke en ny ’hipsterdille’, men derimod en 6.000 år gammel produktionsmetode fra Georgien der er blevet ’genopdaget’. I 1980’erne var det primært vinbønder i det nordøstlige Italien (Friuli) og Slovenien der gjorde brug af de ældgamle produktionsmetoder: At lave vin i pagt med naturen uden unødig intervention og med mere kant. I starten var det sommeliers og vinnørder der tog vinen til sig. I dag er det en anerkendt vinkategori på lige fod med hvidvin, rosé og rødvin.

Hvordan laver man Orangevin?

Orangevin er en hvidvin – altså lavet på grønne druer, men mosten har fået skindkontakt i en kortere eller længere periode. Vinen får således en noget anderledes og en mere kompleks struktur end en almindelig konventionel hvidvin uden skindkontakt.

Skindkontakten betyder, at vinen får mere ’krop’ og flere smagsstoffer herunder tanniner ligesom i en rødvin. Vinen kan derfor drikkes enten som hvidvin eller rødvin, da orangevin har syre normalt forbundet med friske hvidvine og struktur/mundfølelse/tannin normalt forbundet med rødvine. Disse egenskaber gør også orangevin oplagt som madvin. Der er næsten ingen grænser for hvad man kan sætte sammen med en god flaske orangevin. Prøv charcuterie, indisk, tapas, grillet kød, fisk eller ost.

Hvor kan jeg købe orangevine?

Pelican-wines har mange spændende orangevine i webshoppen og i butikken på Amagerbrogade i København. Vi har orangevine fra Kroatien, Georgien, Frankrig og Italien. Vi har aftaler med højt præmierede producenter som Benvenuti, Roxanich og Kabola fra Kroatien, Tiko Estate og Telavi Old Cellar fra Georgien, Igreppi fra Italien og Chateau Saint-Cyrgues fra Frankrig.

Hvilke druer bruger man til orangevin?

Man kan i princippet lave orangevin på hvilken som helst grøn hvidvinsdrue, men da vinen får sin farve, struktur og tanniner fra skindkontakten, foretrækker de fleste producenter at bruge en drue med forholdsvist tykt skind. Vores spændende orangevine er lavet på en hel række forskellige druer:

  • Malvazija Istarska druen er brugt i Kabola Amfora fra Kabola og Lara 1/6 fra Roxanich, Kroatien
  • Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Vermentino, Glera, Friulano og Riesling er brugt i Zara 5/6 fra Roxanich, Kroatien
  • Kisi druen er brugt til Orange Kisi fra Tiko Estate, Georgien
  • Rkatsiteli druen er brugt i Archil’s Wine fra Telavi Old Cellar, Georgien
  • Viognier druen er brugt til Voir fra Igreppi, Italien
  • Grenache Blanc druen er brugt til Salamandre fra Chateau Saint-Cyrgues, Frankrig

Hvad er den bedste bog om orangevin?

Vores vine spænder fra friske og frugtige vine med lille tanninbid til meget komplekse, funky og langtidslagrede vine. Hvis du vil gå endnu mere i dybden med temaet orangevin, så køb bogen Amber Revolution af Simon Woolf i webshoppen eller i butikken på Amagerbrogade 7, København. Bogen vandt New York Times prisen som bedste vinbog i 2018 og Louis Roederer prisen som bedste vinbog i 2019.