Årgangs Brunello på Sangiovese druen kan blive sommerens vin

Årgangs Brunello på Sangiovese druen kan blive sommerens vin

Hvad er Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino er en rødvin fra Toscana med Italiens højeste klassificering: DOCG.

Hvad er DOCG?

Det er en kvalitetsbetegnelse der blev skabt tilbage i juli 1980 så forbrugerne nemmere kunne finde et kvalitetsprodukt. Det står for ’Denominazione di origine Controllata e Garantita’ og i dag er der 77 DOCG-vine i Italien. De første vine der fik prædikatet DOCG tilbage i 1980 var Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montalpulciano og Barolo.

Hvornår blev den første Brunello lavet?

Brunello di Montalcino vinen blev ’opfundet’ af Clemente Santi i 1865. Han arbejdede med forskellige kloner af Sangiovese druen og besluttede at lave rødvin med Sangiovese Grosso klonen. Første årgang var 1865, og da den havde en brunlig (bruno) farve, kaldte han den for Brunello. En klassiker var født! Efterfølgende fik han hjælp af sit barnebarnet Ferruccio Biondi, og vingården med det magiske navn Biondi-Santi var en realitet.

Hvad er kendetegnet ved Sangiovese Grosso klonen?

Det er en drue der har tykt skind hvilket giver vine med masser af tannin og syre. Det høje syre og tannin niveau gør, at Brunello vinene først bliver modne og afrundede efter 8-10 år. Man kan selvfølgelig godt drikke unge Brunello’er og få en rigtig god oplevelse med en vin med et godt syrebid og masser af frugt: kirsebær, tranebær, jordbær og brombær. Men har man tålmodighed og drikker en ældre årgang, belønnes man med en rund og vidunderlig vin, hvor de primære frugtnoter erstattes af sekundære noter som tørrede figner, kandiserede solbær, læder og tobak.

Hvad spiser man til Brunello?

Brunello de Montalcino er en fantastisk ledsager til rødt kød, gryderetter med kraftig sovs, and og pasta med ragu.

Hvem importerer Brunello?

Der er mange danske importører af Brunello di Montalcino, men Pelican Wines importerer som de eneste i Danmark vinene fra det anerkendte vinhus Casanueva delle Cerbaie i Montalcino. Gårdens vinmarker ligger på den prestigefyldte bakke Montosoli i den nordlige del af regionen. Beliggenheden, der hovedsageligt er sydvest, giver markerne det bedste sollys hele dagen, og de er samtidig beskyttet mod den kolde nordenvind og den varme Sirocco. Naturen og markernes beliggenhed gør det muligt at opnå fremragende kvalitetsresultater. Brunello produceret i dette område har en særlig række af aromaer. I bogen ’Italy’s Native Wine Grape Terroirs’ af Ian d’Agata bliver Casanuova delle Cerbai specifikt omtalt som en Grand Cru, da gården har 1,5 hektar på Montosoli bakkens ’sweet spot’.

Hvilke årgange er gode i Brunello?

Årgangene 2012, 2013, 2015 og 2016 er alle store Brunello årgange. Vinanmelder James Suckling kaldte årgang 2016 efter frigivelsen i 2021 for Brunellos bedste nogensinde med følgende skudsmål: ’If you ever wanted a Brunello di Montalcino for your cellar to age for decades then buy the 2016 vintage’. Vi har Casanueva delle Cerbaie gårdens Brunello vine i netop disse fire fremragende årgange.
Hvornår frigives Brunello årgang 2020? Vi venter nu med spænding på 2020 årgangens frigivelse i 2025, da årgangen er blevet tildelt 5 stjerner af Brunello Consorzio (et), der er en sammenslutning af vinbønder og producenter der fører tilsyn med Brunello di Montalcino området/zonen. Vi får naturligvis også årgang 2020 hos Pelican Wines og i mellemtiden kan man jo nyde de 4 drikkemodne superårgange, vi netop nu tilbyder til skarpe priser.